Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava organizează învăţământ la distanţă din 1999 pentru studii universitare, precum și programe de conversie profesională și formare continuă, permiţând extinderea şanselor de acces la învăţământul superior tuturor categoriilor de persoane, indiferent de vârstă.
Particularități ale învăţământului la distanţă
Învăţământul la distanţă este o formă flexibilă de educație, oferind studenților/cursanților posibilitatea de a opta asupra locului și timpului în care să se instruiască, precum și posibilitatea de a studia individual, precum și de a desfășura activități în grup.
Învăţământul la distanţă, denumit și educație la distanță, e-learning sau online learning, este caracterizat prin:
- separarea fizică în spațiu și timp a studenților/cursanților de cadrele didactice din instituția de învățământ, cu care comunică sincron sau asincron prin mijloace specifice în procesul de instruire;
- înlocuirea orelor de predare cu activităţi de studiu individual şi întâlniri periodice, desfăşurarea seminarelor prin sistem tutorial şi, obligatoriu, a tuturor activităţilor didactice care dezvoltă competenţe şi abilităţi practice în sistem faţă în faţă;
- utilizarea unor tehnologii informatice diversificate pentru a facilita comunicarea student-cadru didactic și student-student;
- utilizarea tehnologiilor informatice și de comunicare adaptate activităților de învățare și evaluare, completate de activități specifice de tutorat;
- folosirea unei game largi de metode, resurse și tehnologii de instruire și comunicare, cum ar fi: conferințe video, tehnici web mediate de internet, materiale de studiu adaptate studiului individual tipărite sau în format digital disponibile pe platforme informatice sau alte mijloace de stocare. Acestea sunt adaptate diversității de conținut din procesul educațional.
Un program de studii la forma de învăţământ la distanţă se poate desfășura integral la distanță sau poate fi o combinație de activități educaționale la distanță și față în față desfășurate în instituția de învățământ superior (Blended Learning).
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) oferă programe de studii ID în sistem mixt: studenții primesc materiale de studii pentru studiu individual care sunt echivalentul cursurilor de la programele de studii cu frecvență, activitățile didactice tutoriale și asistate desfășurându-se față în față, în sălile de seminar și laboratoarele universității.
Programul de studii (specializarea) reprezintă un grup de unități curriculare de predare, învățare, cercetare, aplicații practice și evaluare, planificate astfel încât să ducă la o calificare universitară certificată printr-o diplomă și printr-un supliment de diplomă.
Fiecare program de studii este acoperit cu materiale de studiu adaptate autoinstruirii, fiind redactate într-o tehnologie deosebită. Studenţii parcurg individual şi independent materialele de studiu beneficiind de sprijin în procesul de învățare din partea coordonatorilor de disciplină și a tutorilor.
Conţinutul cursurilor urmate de studenţi prin forma ID este identic cu cel al cursurilor de la forma cu frecvență, având în plus câteva mijloace alternative de înţelegere şi fixare a cunoştinţelor (prelegeri audio-video, biblioteca virtuală, testare de autocontrol on-line).
Diploma obţinută de către absolvenţii formei de învăţământ la distanţă este aceeaşi cu cea obţinută prin programele de învăţământ cu frecvență – diploma de studii superioare a Ministerului Educaţiei.
Admiterea pentru învăţământ la distanţă se realizează pe baza aceloraşi criterii ca şi admiterea la forma de învăţământ cu frecvenţă, în limita numărului de locuri aprobate de Senatul Universităţii.
Acest tip de învăţământ se organizează numai în regim cu taxă.